5 FIT zdravých vianočných receptov
alebo ako ostať vo forme aj počas sviatkov!
Mnohí z našich klientov si dokážu počas sviatkov nielen udržať skvelú formu, no dokonca počas nich aj schudnúť alebo nabrať viac svalovej hmoty.
Kľúčom k udržaniu si zdravého životného štýlu sú dobré návyky a pravidelný pohyb. K zdravým návykom vieme dopomôcť správnou voľbou receptov, ktorými sa dokážeme pýšiť aj pri vianočnom stole! Týchto 5 zdravých vianočných receptov si zamiluje celá vaša rodina, priatelia a vy si udržíte zdravého ducha aj počas sviatkov!
Kokosové kocky s čokoládou
Základ:
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kešu orechov
- 20 g proteinu (odporúčam príchuť škorica)
- 80 g kokosového oleja
- 20 g medu
Čokoládová vrstva:
- 2 balenia (200 g) 85% horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 20 g holandského kakaa
- 20 g medu
Kokosová vrstva:
- 400 ml kokosového mlieka z plechovky (tuhá časť)
- 200 g strúhaného kokosu
- 20 g medu
Príprava:
- Vlašské a kešu orechy pomelieme na múku.
- K orechovej zmesi pridáme roztopený kokosový olej, protein a med a dôkladne premiešame, kým nevznikne husté cesto, ktoré vtlačíme do hranatej formy s priemerom 23 cm.
- Orechový základ necháme stuhnúť v chladničke.
- Medzitým pripravíme čokoládovú vrstvu. Smotanu na šľahanie za občasného miešania zohrejeme pri miernej teplote. Následne pridáme čokoládu, ktorá sa miešaním v smotane rozpustí.
- Čokoládovú smotanu odstavíme z tepla, pridáme med a kakao a pomocou mixéra dôkladne spojíme. Zmes následne necháme vychladnúť a neskôr uložíme na 15 minút do chladničky.
- Kokosovú vrstvu pripravíme zmiešaním tuhej časti kokosového mlieka, medu a strúhaného kokosu.
- Na tuhý orechový korpus pridáme vychladnutú čokoládovú vrstvu a celú formu uložíme na 20 minút do mrazničky.
- Na záver pridáme kokosovú vrstvu a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny.
Počet porcií: 12 kúskov
Odhadovaný čas prípravy:
25 minút – príprava vrstiev
2 hodiny 30 minút – tuhnutie
Tiramisu guličky
Ingrediencie:
- 200 g celozrnných piškót
- 1 balenie (100 g) 85% horkej čokolády
- 1 dvojité espresso
- 250 g jemného odtučneného tvarohu
- 120 g zrelých banánov
- 40 g datlí
Príprava:
- Datle namočíme do vody na 30 minút.
- Piškóty rozmixujeme na sypkú zmes.
- Banány a mäkké datle rozpučíme na kašu a spojíme piškótovou zmesou a 1/2 pripraveného espressa.
- 50 g horkej čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a zmiešame so zvyškom kávy a tvarohom.
- Obe zmesi spojíme a ručne vypracujeme v husté cesto, ktoré necháme stuhnúť 20 minút v chladničke.
- Studenú hmotu následne mokrými rukami vytvarujeme do guliek, ktoré poukladáme na pripravený plech.
- Guličky necháme stuhnúť v mrazničke aspoň 1 hodinu.
- Pred podávaním guličky polejeme zvyšným množstvom čokolády, ktorú predtým roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Guličky poliate čokoládou vložíme do chladničky ešte na 15 minút.
Tip: Pokiaľ chceme, aby guličky obsahovali väčšie množstvo bielkovín, pri príprave cesta pridáme aj 30 g čokoládového proteínu.
Počet porcií: 20 guličiek
Odhadovaný čas prípravy:
50 minút – príprava hmoty
1 hodina 15 minút – tuhnutie
Šťavnatý kakaový perník s horúcimi čučoriedkami
Ingrediencie:
- 180 g hladkej špaldovej múky
- 20 g proteinu (odporúčam príchuť škorica)
- 50 g kokosovej múky
- 20 g holandského kakaa
- 220 ml plnotučného mlieka
- 20 g kokosového oleja
- 3 stredne veľké vajcia
- 1 lyžička kokosového cukru
- 50 g medu
- 100 g višní
- 100 g slivkovej marmelády
- 1 lyžička prášku do perníka
- 1 lyžička sódy
- cejlónska škorica
- perníkové korenie
Poleva (voliteľné):
- 250 g mrazených čučoriedok
- 10 g 85% horkej čokolády
Príprava:
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
- V miske spojíme všetky suché ingrediencie a pridáme vaječnú zmes, mlieko a kokosový olej. Pozor! Aby sme predišli stuhnutiu kokosového oleja, mlieko musí byť izbovej teploty.
- K cestu pridáme slivkovú marmeládu, med a uložíme ho do chladničky na 15 minút.
- Štvorcovú alebo okrúhlu formu s priemerom 23 cm naplníme cestom, na ktoré pridáme višne.
- Perník pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20-25 minút.
- Medzitým pripravíme polevu z čučoriedok. Čučoriedky vložíme do hrnca a zalejeme 200 ml vody. Za stáleho miešania počkáme, pokým sa voda odparí a čučoriedky budú hustej konzistencie.
- Hotový perník necháme vychladnúť a podávame s horúcimi čučoriedkami a hoblinkami horkej čokolády.
Počet porcií: 12 kúskov
Odhadovaný čas prípravy:
20 minút – príprava cesta a polevy
25 minút – pečenie
Šťavnaté trojvrstvové rezy
Ingrediencie:
Orechový korpus:
- 160 g mandlí
- 145 g vlašských orechov
- 225 g sušených hrozienok
Maková náplň:
- 150 g maku
- 200 g sušených sliviek
- 40 g medu
Tvarohová náplň:
- 500 g jemného polotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 20g proteinu (odporúčam príchuť vanilka)
- 20 g medu
Čokoládová poleva:
- 20 g kokosového oleja
- 10 g holandského kakaa
Príprava:
- Hrozienka a slivky necháme 1 hodinu namočené vo vode.
- Orechy rozmixujeme vo výkonnom mixéri spolu s hrozienkami.
- Husté cesto vtlačíme do hranatej formy s priemerom 21 cm a vložíme do chladničky.
- Mak pomelieme na múku a následne rozmixujeme so slivkami do hustej hmoty. Pridáme med a zmes vylejeme na stuhnutý orechový korpus.
- Zatiaľčo sa pripravené dve vrstvy chladia, pripravíme tretiu. Tvaroh zmiešame s mascarpone a medom. Tvarohovú náplň vylejeme na stuhnutú makovú náplň.
- Koláč necháme chladiť aspoň 5 hodín v chladničke.
- Po 4 hodinách zmiešame kakao s tekutým kokosovým olejom, zmesou pokvapkáme povrch koláča a necháme tuhnúť zvyšnú hodinu.
Zaujímavosť: Med patrí medzi najzdravšie prírodné látky oceňované najmä pre jeho terapeutické účinky. V jeho zložení nájdeme flavonoidy, fenolové kyseliny a antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo. Účinkuje tiež antimikrobiálne a v spojitosti s varením je skvelým prírodným sladidlom.
Počet porcií: 12 kúskov
Odhadovaný čas prípravy:
1 h 30 minút – príprava jednotlivých vrstiev
5 hodín – tuhnutie
Fit medovníky
Ingrediencie:
- 200 g mletých mandlí
- 80 g mletých vlašských orechov
- 20 g proteinu (odporúčam príchuť škorica)
- 15 g mletých ľanových semienok
- 4 stredne veľké vajcia
- 50 g medu
- 2 ČL perníkového korenia
- šťava z 1 citróna
- štipka himalájskej soli
Na ozdobu (voliteľné):
- 15 g vlašských orechov
- 15 g sušených brusníc
Príprava:
- Vajcia s medom vyšľaháme do peny.
- K vaječnej zmesi pridáme všetky ostatné ingrediencie a miešame, kým nevznikne hustá hmota.
- Z takto pripraveného cesta vytvoríme bochník, ktorý zabalíme do alobalu a necháme stáť v chladničke približne 30 minút.
- Na jemne pomúčenej ploche cesto rozvaľkáme na približne 5 mm hrúbku.
- Pomocou formičiek vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech a zdobíme orechami a brusnicami.
- V rúre vyhriatej na 150 stupňov medovníky pečieme 15-20 minút.
Tip: Medovníky sú skvelou alternatívou zdravého vianočného receptu! Hodia sa však aj na bežné dni ku káve či čaju :).
Zaujímavosť: Ľanové semienka obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu nášho tráviaceho systému. Obsahujú tiež alfa-linolénovú kyselinu (ALA) a omega-3 mastné kyseliny. Mleté ľanové semienka však rýchlo podliehajú oxidácií a strácajú tak väčšinu svojich prospešných obsahových látok. Pre ich zachovanie sa zamerajte na ich ručné mletie tesne pred ich konzumáciou aj napriek tomu, že supermarkety ponúkajú ich už vopred namletú verziu.
Počet porcií: 15 veľkých medovníkov
Odhadovaný čas prípravy: 50 minút – príprava cesta
15-20 minút – pečenie